Dit evenement is afgelopen

Bram Weijters’ Crazy Men

Bram Weijters’ Crazy Men

Jazz

Een queeste naar de roots van de vroege Belgische jazz fusion in de jaren 70. Dat is waar pianist Bram Weijters en zijn band 'Crazy Men' zich binnenkort mee bezighouden.

 


De line-up van Bram Weijters’ Crazy Men is samengesteld uit prominente muzikanten die elk op hun manier bezig zijn met fusies en crossover van jazz binnen succesvolle groepen zoals Dans Dans, BRZZVLL, Stuff., Internal Sun, ... Weijtters is een pianist en componist met de focus op eerlijke en creatieve muziek. Hij is actief in talloze jazz en improvisatieprojecten, maar ook occasioneel terug te vinden in de hip-hop scene, bij singer- songwriters of alternatieve bands zoals Jerboa, Dez Mona, Winther, Mauro Pawlowski, ... Hij heeft een zwak voor eigentijdse akoestische jazz, maar scheurt even graag op zijn Fender Rhodes over hippe, gebroken grooves. U kent hem misschien van het Bram Weijters-Chad McCullough Quartet of Hamster axis of the one-click panther.

De aanleiding voor dit bijzondere project is ‘Here Comes The Crazy Man’, een echte cultplaat uit 1974 van de hand van pianist Koen De Bruyne. De originele plaat, aangevuld met onuitgegeven materiaal is onlangs heruitgebracht. Koen De Bruyne (broer van Kris) werkte vooral als sessiemuzikant voor heren zoals Ferre Grignard, Will Tura, Johan Verminnen, Kris De Bruyne en het kleinkunstkoppel Miek en Roel, maar in 1974 koos de toen 28-jarige Koen ervoor om zijn aandacht meer op eigen werk te vestigen.’Here Comes The Crazy Man’ is experimentele jazzrock van de bovenste plank. De Bruyne schaarde een aantal toppers uit de Belgische jazzscene van dat moment rond zich voor wat zijn enige echte full album zou worden. Een invloedrijk Belgische pianist die z’n sporen verdient in kleinkunst, popmuziek en alternatieve middens, die verschillende stijlen op kwalitatieve manier bijeenbrengt, die een eigen topplaat maakt en die vervolgens door z’n vroege dood op amper 31-jarige leeftijd een soort mythische figuur wordt… Meer heeft Bram Weijters niet nodig om samen met zijn Crazy Men een inspirerende tijdssprong te maken tussen twee generaties uit de Belgische jazz.

Bram Weijters (toetsen)
Sam Vloemans (trompet)
Andrew Claes (tenorsax, EWI en electronica)
Vincent Brijs (baritonsax)
Dries Laheye (basgitaar)
Steven Cassiers (drums)

Pers: