Welkom bij het C-mine cultuurcentrum
 • Uniek theater op het stadsplein en in de bib

  Geplaatst op dinsdag 05 februari 2013


  Maandag 11 februari om 14 uur, stadsplein en bib - gratis!

  De Nederlandse auteur en journalist Godfried Bomans (°1913-1971) maakte in 1971 in opdracht van de toenmalige VRT een rondreis doorheen Vlaanderen, met als opdracht een portret te schetsen van de identiteit van de Vlamingen. Hij sprak met ministers, professoren, schrijvers, studenten en (andere) protesterende jongeren en had het over de Vlaamse geschiedenis, de volksaard, de lelijke ruimtelijke ordening, de spanningen met de Walen en niet in de laatste plaats over dat ‘sappige’  Vlaamse taaltje. Van de tv-uitzending verscheen hetzelfde jaar ook een boek, dat ook de geschrapte passages waarin gastheer en interviewer iets riskeerden, bevatte.

  Comp.Marius maakte 40 jaar later in haar reeks ‘Zomerbibliotheek-werkstukken’ een eerste proefstuk op basis van het boek en de tv-uitzending. Godfried Bomans slaagt er door zijn Hollandse brutaliteit en ongetwijfeld ook door de afstand in de tijd, in om de hele Vlaamse ontvoogdingkwestie weg te halen uit de hoek waar het Vlaams Belang en vandaag ook Bart De Wever het recupereert voor electorale doeluiteinden. Het portret is 40 jaar later nog steeds een afspiegeling van de huidige spanningen en vooroordelen. We vonden een uitdagende vorm voor deze tekst: een presentatieduo dat samen met een dj-duo als kwartet plaatsneemt in een caravan, en live op de lokale radio, in het bijzijn van een levend ‘studio’- publiek een programma maakt, met als sluitstuk een live interview met oud minister Mark Eyskens. Dit werkstuk wordt nu verder uitgewerkt. Comp.Marius bekent politieke kleur in deze ‘journalistieke rondreis’ en werkt hiervoor nauw samen met Vlaamse culturele centra. Op locatie, in een caravan op de parkings van CC’s of op een geschikte locatie in de buurt. Dit werkstuk wordt nu live gebracht vanuit een caravan, een Bib en een lokaal radiostation GRK).

   

  Van en met:

  Waas Gramser, Bert Haelvoet, Koen Roggen, Kyoko Scholiers (bewerking, spel, muziek),

  Kris Van Trier (bewerking),

   Thijsje Strypens (kostuums)

terug naar overzicht
0 reacties tot nu toeLaat een bericht achter
Naam: *
E-mailadres: *
Bericht: *

Online ticketing

Bestel hier je ticket of abonnement

Zoeken
Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle evenementen in het C-mine Cultuurcentrum

 

facebook twitter youtube flickr

 

ringleiding C-mine cultuurcentrum beschikt over een ringleiding. Hierdoor kunnen ook mensen met een hoorapparaat optimaal van onze activiteiten genieten. De ringleiding is beschikbaar voor al onze zittende voorstellingen (grote en kleine zaal).

 

Voorbije voorstellingen

21-05-15  tg STAN
21-05-15  MOOOV: Boychoir
21-05-15  Jobbeurs Limburg
20-05-15  Dood Paard
19-05-15  Kristof Reulens
Bekijk het archief >